Hedera zuil

Hoogte 2m

Artikelomschrijving

Het geslacht Hedera is een geslacht van kruipende of klimmende groenblijvende planten in de Klimopfamilie (Araliaceae).

Het geslacht kent in de Lage Landen slechts één soort die in het wild voorkomt: * Klimop (Hedera helix)

De planten zijn inheems op de Atlantische eilanden, westelijk, centraal en zuid Europa, noordwest Afrika, en via zuid en midden Azië oostelijk tot Japan. Op geschikte oppervlakten zoals van bomen en rotsen zijn ze in staat 25 tot 30 meter hoog te klimmen.

De jonge en volwassen scheuten verschillen. Jongen scheuten zijn slank, flexibel en hebben kleine wortels om de scheuten vast te zetten op het oppervlak (boom of rots). De volwassen takken zijn dik, zelfdragend en zonder wortels.

De bloemen verschijnen in de late herfst, elk apart klein, in 3 – 5 cm grote schermen, en erg rijk aan nectar, een belangrijke late voedselbron voor bijen en andere insecten. De vruchten zij kleine zwarte bessen die aan het eind van de winter rijpen. Ze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels, hoewel ze voor mensen giftig zijn. De zaden worden verspreid door vogels die de bessen eten.

De bladeren worden gegeten door de larven van een aantal Lepidoptera soorten zoals de agaatvlinder (Phlogophora meticulosa), open-breedbandhuismoeder (Noctua janthe), getande spanner (Odontopera bidentata), levervlek (Euplexia lucipara), paardenbloemspanner (Idaea seriata, voedt zich uitsluitend met klimop), vliervlinder (Ourapteryx sambucaria) en taxusspikkelspanner (Peribatodes rhomboidaria).