Ficus Benjamini

Hoogte 1,50m - 2m - 2,50m

Artikelomschrijving

De waringin (Ficus benjamina) is een boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die van nature voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië en Australië. Het is de officiële boom van Bangkok, de hoofdstad van Thailand. In het wild kan de boom 30 m hoog worden. De plant heeft overhangende twijgen en glanzende, 6-13 cm lange, ovale bladeren met een toegespitste punt.

In tropische omstandigheden vormt de waringin een erg grote en statige boom, die kan worden aangeplant in parken en andere stedelijke omgevingen zoals langs brede wegen. Voor dit doel wordt plant veel gecultiveerd.

Het is ook een populaire kamerplant in gematigde klimaten, vanwege zijn elegante groei en tolerantie voor moeilijke groeiomstandigheden. De plant gedijt het beste onder zonnige omstandigheden, maar kan in de schaduw gedijen. De plant heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig in de zomer en slechts genoeg water in de winter om uitdroging te voorkomen. De plant kan goed tegen droge lucht en hij hoeft dus niet beneveld te worden. Dit is echter wel aan te raden om het stof van de bladeren te spoelen. De plant is niet bestand tegen koude en moet tegen tocht worden beschermd. De koude en warme luchtstromen zwakken de jonge blaadjes af en veroorzaken veel bladval, waardoor de plant er al snel slecht uit zal zien. Als de plant binnen wordt gekweekt, kan de plant te groot worden voor zijn standplaats en is verplaatsing of drastisch snoeien noodzakelijk.

De bladeren zijn erg gevoelig voor veranderingen in lichtinval. Als de plant wordt verplaatst reageert hij met bladuitval en vervanging door nieuwe bladeren die zijn aangepast aan de nieuwe lichtintensiteit.

Er zijn verschillende cultivars beschikbaar (bijvoorbeeld 'Danielle', 'Naomi', 'Exotia', en 'Golden King'). De cultivars hebben verschillende kleurpatronen van de bladeren, van licht- tot donkergroen en verschillende vormen van wit met groen blad (�??variegata�?�-vormen).

Deze plant wordt samen met de banyan het meeste gebruikt als bonsai voor binnencultuur. Dit is vanwege hun tolerantie voor het binnenhuisklimaat.