Bamboe

Hauteur 2m à 2,50m

Description

Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een tribus vormen van de grassen (GRAMINEAE oftewel POACEAE). Dit tribus BAMBUSEAE behoort tot het supertribus BAMBUSODAE en de onderfamilie BAMBUSOIDEAE. De naam BAMBOE is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend (als bambu, bamboo enz.)

De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door KNOPEN waar de bladeren aanhechten.

De stam van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboe is de reuzenbamboe (DENDROCALAMUS GIGANTEUS) die tot 35 m hoog wordt en tot 30 cm brede stengels heeft. De plant wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen.

Er bestaat langzaam- en snelverspreidende bamboe. De snelle variant verspreidt zich met een tempo van tientallen centimeters per jaar en kan tuinlieden voor grote problemen stellen: een bamboeplant kan alleen definitief verwijderd worden door de wortels uit te graven. Bamboe kan daarmee een onkruid zijn.

Bamboe is één van de snelst groeiende planten: binnen één seizoen kan hij tot volle wasdom komen. De snelst groeiende plant ter wereld is een bepaalde bamboesoort waarvan reeds groeisnelheden van een meter per dag zijn waargenomen. Dit is drie keer zo snel als de snelst groeiende boom.

Bamboe is een van de meest voorkomende jungleplanten in Nederland en Vlaanderen.